Czekolada, słodkie szczęście!
Czy wiesz, że…

Nieprawdą jest, że osoby zmagające się z trądzikiem powinny unikać czekolady. Nie ma ona negatywnego wpływu na cerę, a nawet zapobiega starzeniu się skóry i wspomaga jej oczyszczanie. Niestety jedynie aplikowana na skórę. Producenci coraz częściej dodają do kremów, peelingów, mydeł i balsamów masło kakaowe – główny składnik czekolady. A zabiegi kosmetyczne z wykorzystaniem czekolady stały się ostatnio bardzo modne!

Gorzka czekolada jest źródłem miedzi, która chroni organizm przed chorobami serca. Zawiera również żelazo, potas, magnez, fosfor oraz witaminy z grupy A, B, D i E.


Naukowcy odkryli, że taniny obecne w czekoladzie (kakao) pomagają zapobiegać próchnicy. Powszechna opinia mówiąca o tym, że to czekolada powoduje próchnicę jest błędna, doprowadza do niej duża ilość cukru spożywanego cukru.
Czekolada obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, może wyleczyć przewlekły kaszel, a nawet ma działanie uśmierzające ból.
Czekolada działa antydepresyjnie i przeciwdziała skutkom spowodowanym przez stres, stymuluje wydzielanie endorfin – tzw. hormonów szczęścia J Poprawia samopoczucie, wywołuje zadowolenie z siebie i inne stany euforyczne. Dodatkowo tłumią ból oraz odczuwanie drętwienia.
A co najważniejsze zmniejsza dolegliwości syndromu napięcia przedmiesiączkowego (PMS)

  Smacznego! 🙂